Positieve Psychologie
Wat is Positieve Psychologie?
Binnen de Psychologie is er jarenlang veel aandacht geweest voor het verminderen van de zwaktes en problemen van mensen. Ook in organisaties zijn we vaak gewend om ons te richten op het verminderen van de tekortkomingen van medewerkers. De Positieve Psychologie, een relatief nieuwere stroming, is hier een tegenhanger van en onderzoekt met name het optimaliseren van talenten en persoonlijke ontwikkeling. De focus ligt hierbij meer op onze sterktes in plaats van op de tekorten. Er is bij Positieve Psychologie ook ruimte voor de negatieve kant, alleen richten we ons meer op wat we wél kunnen veranderen en wat een positief effect heeft op de situatie. Wat je aandacht geeft groeit, en daarom is het soms beter om je te richten op de prettige emoties, positieve ervaringen en goede eigenschappen die je wél wilt. Binnen de Positieve Psychologie is de laatste decennia veel onderzoek gedaan naar wat ons gelukkig maakt en hoe we onze veerkracht kunnen vergroten.
Hoe kan de Positieve Psychologie mij helpen?
Binnen de Positieve Psychologie zijn verschillende wetenschappelijk onderbouwde onderwerpen met praktische oefeningen die je helpen om te groeien in een van de volgende gebieden:
- Psychologisch kapitaal
Het psychologisch kapitaal zijn positieve eigenschappen die je helpen om veerkrachtig met problemen om te gaan. Het bestaat uit vier componenten die meetbaar en ontwikkelbaar zijn: Optimisme, veerkracht, hoop en zelfvertrouwen.
1. Optimisme: Het vertrouwen dat je een (kleine of grote) positieve bijdrage kunt leveren aan de situatie en dat het zin heeft om je best te doen. Het is belangrijk dat dit optimisme realistisch is en dat je inzicht hebt in welke invloed jij op de situatie hebt.
2. Veerkracht: Terug kunnen veren bij tegenslag en ook hiervan kunnen leren en groeien.
3. Hoop: Dit is een vaardigheid waarbij je weet aan welke doelen je wilt werken én ook mogelijkheden ziet om daar te komen. Je weet de benodigde stappen op weg naar je einddoel en hebt hier meerdere mogelijkheden voor, zodat je ook bij tegenslagen je doel kunt bereiken.
4. Zelfvertrouwen: Het vertrouwen dat jij de vaardigheden bezit om een bepaalde taak goed uit te voeren. - Groeimindset
Leren om met je gedachten gericht te zijn op wat je wél kunt veranderen. Iedereen heeft te maken met tegenslagen en uitdagingen in het leven. Het helpt je om je ervan bewust te zijn dat je hiervan kunt leren en dat de meeste vaardigheden aan te leren zijn. - Het inzetten van sterke kanten
Wanneer je je bewust bent van je sterke kanten en deze ook gebruikt bij je (werk)taken, ben je productiever en maak je meer plezier. Je ervaart zingeving en voldoening. Kijk hier voor meer informatie over het ontdekken en inzetten van sterke kanten. - Positieve emoties ervaren
Bij positieve emoties kun je denken aan bijvoorbeeld dankbaarheid, vreugde, trots en liefde.
Hulp bij PsyGouda
Werken aan persoonlijke ontwikkeling en (automatische) gewoonten hierin veranderen kost tijd en aandacht. Het helpt je om gericht aan de slag te gaan met praktische oefeningen en daarop te reflecteren. Zou je graag willen werken aan een van bovenstaande onderwerpen of heb je een andere vraag? Graag denk ik met je mee hoe we kunnen werken aan jouw hulpvraag.